Als u uw auto gaat verkopen, is het belangrijk dat u weet welke papieren hiervoor nodig zijn. Zonder de juiste papieren kan de verkoop vaak niet doorgaan of bent u niet verzekerd van een veilige overdracht. Wanneer u zelf uw auto verkoopt, kunt u er doorgaans een betere prijs voor krijgen. Bent u van plan uw auto zelf te verkopen? In deze blog leest u precies welke papieren nodig zijn, zodat de verkoop snel en soepel verloopt.
Bij de verkoop van een auto moet u ervoor zorgen dat de overdracht soepel verloopt, zeker als het gaat om de eigendomsrechten van het voertuig. Zonder de juiste papieren kan de verkoop problemen veroorzaken. Zowel de verkoper als de nieuwe eigenaar van de auto moeten in het bezit zijn van de correcte documentatie. Dit voorkomt niet alleen gedoe bij de verkoop, maar het zorgt ook voor een juridisch veilige overdracht. Denk bijvoorbeeld aan onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de auto en aan wettelijke verplichtingen voldoen.
Bij het verkopen van een auto moet u een aantal papieren overhandigen aan de koper. Sommige papier zijn verplicht, andere zijn voornamelijk handig om rekening mee te houden:
Het belangrijkste document bij de verkoop van een auto is het kentekenbewijs. Sinds 2014 ontvangt u het kentekenbewijs niet meer als papier, maar als pasje. Met deze plastic kentekenpas laat u zien dat u de eigenaar bent van de auto. Het moderne kentekenbewijs is echter niet compleet zonder de tenaamstellingscode. Deze code is een combinatie van 9 cijfers en dient ertoe om de auto over te schrijven naar de nieuwe eigenaar. De eerste 5 cijfers van de code ontvangt u wanneer u de auto koopt en dus op uw naam zet. De overige 4 cijfers ontvangt u per brief of bij het ophalen van het kentekenbewijs. Zonder de volledige tenaamstellingscode kan een auto niet op uw of andermans naam worden gezet.
Wanneer u een auto verkoopt, wilt u ook een vorm van zekerheid dat u niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. In ruil voor het kentekenbewijs ontvangt u daarom een vrijwaringsbewijs. Een RDW-vrijwaring laat zien dat u afstand heeft gedaan van de eigendomsrechten, en dus niet meer aansprakelijk bent voor verzekeringszaken, APK en boetes.
Dan zijn er nog een aantal <em>niet verplichte</em> papieren die nuttig zijn bij de verkoop. Het is niet verplicht om documenten aan te leveren over de onderhoudshistorie of APK-keuringen van een auto. Wel kan het nuttig zijn, voor zowel de verkoper als de koper. Onderhoudsdocumentatie – zoals het onderhoudsboekje – of een APK-keuringsrapport zijn een garantie voor de staat van de auto voor de verkoper. Bovendien komt de nieuwe eigenaar op deze manier ook niet voor verrassingen te staan.
Mist u een van bovenstaande papieren, zoals de tenaamstellingscode? Dan kunt u deze opnieuw aanvragen bij de RDW. Ook een kentekenbewijs kan opnieuw worden aangevraagd. Door goed voorbereid te zijn, voorkomt u problemen en verloopt de verkoop van uw auto een stuk soepeler. Zorg er daarom voor dat u in het bezit bent van de juiste papieren en doorloop de volgende stappen:
Wilt u snel en zonder problemen uw auto verkopen? Dat kan via Autoinkoop24h. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend bod op uw auto. U ontvangt zelfs een eerlijk bod wanneer uw auto schade of een WOK-melding heeft.